A háború után...:

1945-ben, Naszályon is – mint szerte az országban – megalakult a MADISZ (Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség) helyi szervezete.

A falu futball rajongói már nyár elején jelezték a szervezetnél, hogy focizni szeretnének.

Ekkor kezdődtek többek között a focipálya javítási munkálatai is: „…betemették a bombatölcséreket és mivel kapuk sem voltak, megácsolták.

Hálót úgy fontak, hogy Papp József-ék lakásán a mestergerendába kis szögeket vertek és az így rögzített háló fonása szakirányított volt, ugyanis e sportágat kedvelő és sportoló Czérna Zsigmond a füzitői lengyárban kötélfonómester volt. Az így közösen font háló sokáig elég volt a kapun. Szertár nem volt, így a labdát, hálót, zászlókat minden játék után hazavitték. Nem tűnt el semmi. Amit tettek, a sport szeretetéért tették.” (Süveg Zoltán: Földközelben Naszályon, 1989.) 

1945-től még csak barátságos mérkőzéseket játszott a csapat.

1950-es - '60-as évek

1946-ban felmerült az igény egy különálló sportegyesület létrehozására. A MADISZ sportkedvelői úgy döntöttek, hogy NAC (Naszályi Atlétikai Club) néven, alapszabály szerinti sportegyesületet alapítanak – az Ifjúsági Szövetségen kívül. A vezető Papp József lett, de csak 1947 őszéig, ugyanis ekkor, mint játékos, átigazolt az olajfinomító üzem csapatába.
Az 1946-os idénytől tehát, a NAC már képviseltette magát a járási bajnokságokban. Az akkori csapat: Szabó Lajos, Argai László, Papp Ferenc, Czérna Ferenc I, Czérna Ferenc II, Fenyvesi István, Czérna Zsigmond, Czérna János, Boros János, ifj, Daróczi József, Kiss Nándor, H. Czérna László, Papp József.
Egy gondolat erejéig érdemes kitérni a kötelező sorkatonai szolgálatra, ami akkoribban 2-3 évet jelentett. A fiatalok bevonulása miatt a játékosállomány szinte folyamatosan cserélődött. Ez alapvetően meghatározta a csapat erejét és egységét. Az is előfordult, hogy a visszatérő fiatal már egyáltalán nem – vagy nem a településen – folytatta a sportot.

1970-es - '80-as évek

A Naszály 1973-ban került fel először a megyei első osztályba, amit még néhány alkalommal meg tudott ismételni a 70-es, 80-as évek során, de ezektől a sikerektől eltekintve nagyrészt az alsóbb (körzeti) osztályokban szerepelt. A ’73-as körzeti bajnok, és feljutó csapat játékosai közül megemlítendő: Bencsik I., Bécsi L., Benkő Gy., Blanár J., Csonka F., Fejes M., Fekete B., Fülöp L., Kugli I., Maráz T., Novotni J., Sás M., Somodi J., Szukenyik I., Varga L., Vörös D..

1990-es - 2000-es évek

Az 1990-et követő két évtized volt az egyesület legeredményesebb időszaka: szinte folyamatos volt a megye I-es tagság: kisebb megszakításokkal – öt megye II-es idényt kivéve, az első osztályban szerepelt az egyesület labdarúgócsapata. E húsz év meghatározó játékosai voltak (a teljesség igénye nélkül):

Bartus, Bécsi, Bognár, Borsodi, Dudás, Gulyás, Hebling, Herczegh, Járfás, Kisbenedek, Kolompár, Kugli, Kustánczi, Mátyás, Mészáros, Nagy F., Németh G., Németh M., Nyári, Passa, Pap K., Pintér, Seres, Süveg, Szabadi, Szabó, Tóth Z., Veréb, Vígh, Zámbó.

 A vezetők, edzők és segítők közül megemlítendő Sás Mihály, Szőlősi Dániel, Németh Lajos, Sümegh István, Tóth János, Fábián Imre, Borsodi Zoltán, Tóth Sándor, Hagymási Zoltán, Illés László, dr. Szabó Tibor, Éliás Róbert, és nem utolsó sorban Pap Norbert áldozatkész munkája.

 A legelőkelőbb helyezést is ekkor, a 2004/2005-ös idényben érte el a gárda: felállhatott a képzeletbeli dobogóra, miután harmadik lett a megye I-ben, olyan csapatokat megelőzve, mint Esztergom, Tata vagy Nyergesújfalu.


A kétezres évek végére azonban, fokozatosan meggyengült a keret, nem kis részben a finanszírozási problémák és a helyi utánpótlás elhanyagolása miatt. A vezetésből és a segítők közül is többen távoztak ezekben az években.Kulcsemberek igazoltak el, illetve fejezték be a pályafutásukat. Ennek következtében a Naszály egyre nehezebben vette az akadályokat az – egyébként évről évre erősödő – első osztályú bajnokságban, míg végül kiesett a megye II-be 2011-ben.

Az "Bronzkor" után...Napjainkban . . .

A következő – immár másodosztályú – kiírásban sem az elvárt teljesítményt nyújtotta a csapat, sőt, a vártnál is gyengébben szerepelt, mivel a csalódást jelentő 12. helyen zárt. Ezzel, már a legoptimistábbak előtt is világossá vált, hogy a tartós megye II-es részvételért is keményen meg kell küzdeni, ám végül ezzel a feladattal sem tudott megbirkózni az egyesület: a következő megye II-es idényében az utolsó (16.) helyen végzett és kiesett a legalsó osztályba 2013-ban.

További játékosok távoztak, emiatt nem egy poszton 17-18 éves ifistákkal kellett kiegészíteni a tervezett „kezdő 11”-et.
A 2013/14-es idényt tehát a megye III. északi csoportjában kezdte a csapat, – nagyrészt a még másodosztályban bronzérmet nyerő U-19-es ifjakra építve – és a kezdeti nehézségeket leküzdve, stabilizálta helyét a középmezőny elején. Sajnos mind e közben Egyesületünkben fokozatosan leépült, majd megszűnt az Utánpótlás képzés. Így sok kis gyerkőc a környékbeli falvakban keresett sportolási lehetőséget.

2016-ban a Közgyűlés új Elnököt választott Mátyás Gábor személyében és új vezetőség kezdte meg a munkát. 2016/17-es szezonban Tartalék csapatunk Bajnoki címet szerzett! Felnőtt csapatunk legjobb eredményét a 2017/18-as bajnoki kiírásban szerezte, a dobogó Második fokára állhattak fel a fiúk! Az Utánpótlás terén korlátolt lehetőségeink miatt sokáig nem sikerült változtatni. Így főként csak felnőtt labdarúgás működött településünkön. 

A következő szezonokban váltogatva az Északi és Déli csoportot, csapatunk rend szerint a tabella első felében a  dobogóért harcolt. Játékosok jöttek-mentek. Elmondható azonban, hogy csapatunk gerincét, gyerekkora óta Egyesületünkben futballozó játékosok teszik ki.

2022 nyarán azonban Egyesületünk újra élesztette az Utánpótlásképzést kis falunkban. Rengetek gyerkőc érkezett az első Toborzó edzésekre, három korosztályban. Így újdonsült és lelkes edzőinkre nagy feladat várt. Szép lassan összecsiszolódtak a kis Csapatok, és redszeresen szerepelnek csapataink a körzeti Bozsik Fesztiválokon.

Mindig van hová fejlődni, így folytatjuk a munkát, amit elkezdtünk, célunk egy jó légkör és közösség kialakítása Egyesületünkön belül, mely így színesíti és sportélettel tölti meg településünk mindennapjait.

Hajrá Naszály!

2023 NASZÁLYI SPORTEGYESÜLET | MINDEN JOG FENNTARTVA!